Wat is "In de Peiling"?

In De Peiling is de naam van ons ledenblad dat ongeveer 1 keer per halfjaar uitkomt. Daarnaast leert de gezegde ons dat iets in de Peiling houden, betekent dat je iets goed in de gaten houdt. In de In De Peiling staat leuke achtergrond informatie voor leden, maar ook voor andere belangstellenden.

Naast dit ledenblad informeren wij de leden en uiteraard de ouders via nieuwsbrieven. Zowel de zeeverkenners als de dolfijnen krijgen op regelmatige basis een nieuwsbrief met daarin informatie over speciale evenementen of "normale" zaterdagen of informatie als bijvoorbeeld scouting een keertje niet doorgaat. De meest recente versies van deze nieuwsbrieven zijn op deze pagina te downloaden.


Wat nu nieuw is, is dat u vanaf nu ook online de verhalen kunt volgen via deze blog! Dus wil je graag op de hoogte blijven van de avonturen van de leden van de Pampus Groep Muiden

Bakboord is de linkerzijde van een schip, en stuurboord is de rechterzijde, gezien in de normale vaarrichting (naar de boeg toe gekeken). Voor een roeier, die achterstevoren in de boot zit, zijn links en rechts namelijk omgekeerd, maar bakboord en stuurboord blijven altijd hetzelfde. Door deze benamingen te gebruiken, vermijdt men verwarring. De benamingen duiden namelijk op de linker- en rechterzijde van een schip, niet van een persoon.

De woorden komen waarschijnlijk uit het Oudnoors, de taal die door de Vikingen werd gesproken. Zij stuurden [stýri = stuur] hun overnaadse houten schepen met een roeiriem die altijd aan het rechterboord [borða = plank] was bevestigd. Dat was dus stuurboord. De roerganger, die de riem met beide handen vasthield, stond met zijn rug [bak] naar het linkerboord van het schip, en dat was dus bakboord.

In de peiling!

Download hier de laatste "In De Peiling"!

Download

JSN Pixel is designed by JoomlaShine.com