De jongens van de Wilde Vaart hebben geen leiding, maar een begeleiding.


Matrozen ter Wilde Vaart
 (kortweg wilde vaart) is een speltak bij de waterscouting die volgt op de zeeverkenners. Net als bij de zeeverkenners wordt er over het algemeen gemengd (dus jongens en meisjes in dezelfde groep) gedraaid. Het grote verschil met de zeeverkenners is dat de Matrozen ter Wilde Vaart meer verantwoordelijkheid hebben. Dit houdt in dat zij qua programma meer hun eigen boontjes moeten doppen. Ook zijn ze zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan hun spelmateriaal. Ze bedenken vaak zelf wat ze willen doen, in overleg met hun begeleider. Ook kunnen er personen worden aangewezen die een opkomst voorbereiden. De leeftijd van deze groep ligt bij de pampus groep gemiddeld van 17 t/m 23 jaar.

Het varen en het onderhouden van de boten staat vaak voorop. Daarnaast kan de wilde vaart een groot deel van zijn activiteiten zelf bedenken. Bijvoorbeeld het pionieren van een vlot, motorvaren, een middagje wandklimmen of karten. De wilde vaart kan ook gevraagd worden bij het helpen organiseren van activiteiten voor de groep, zoals een vossenjacht of een nieuwjaarsborrel. Bij sommige groepen zijn de leden van de wilde vaart leiding bij jongere speltakken, zoals dolfijnen en bevers.

De wilde vaart is niet in bakken verdeeld, zoals bij de zeeverkenners. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen bootsmannen en kwartiermeesters, er is dus meer gelijkheid. De wilde vaart is iets kleiner dan de groep van de zeeverkenners en er wordt gevaren met een aangepaste lelyvlet en een zalmschouw en met regelmaat zeilen ze een dagje mee op de Jan Krul. Dit is een zestien meter lange hevelaak waarmee ook een aantal keer per jaar wordt meegedaan aan zeilwedstrijden. Zo doet onze wilde vaart en loodsen (zeer verdienstelijk) bijna elk jaar mee met de Pieperrace in Volendam en de Muiderhardzeildagen in Muiden.
Binnen de groep zijn er vaak trekkers, dat zijn degene die vaak met ideeën komen en activiteiten bedenken. Meestal zijn dit de ouderen, die al weer wat meer ervaring daarmee hebben. De Wilde Vaart is vaak een hechte groep, je weet wat je aan elkaar hebt en kunt op elkaar vertrouwen.

Voor meer info kunt u mailen naar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

In de peiling!

Download hier de laatste "In De Peiling"!

Download

JSN Pixel is designed by JoomlaShine.com